Tanıma ve Tenfiz Hukuku

Tanıma ve tenfiz, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuk Hakkında Kanun’da düzenlenmişlerdir. Düzenlemenin sebebi, “başka bir ülkenin mahkemesinde verilen kararın, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ndeki görüntüsünün ne olacağı” sorusudur. Tanıma ve tenfizden bahsedebilmek için, öncelikle yabancı mahkemenin, bir çekişme ile ilgili olarak karar vermiş olması gerekir. Verilen bu kararın Türkiye’de etki doğurması için ise, verilen kararın yerel mahkemece tanınması ve tenfizi gereklidir.

Tanımada, yabancı mahkemenin verdiği kararın yerel mahkemece tanınması söz konusudur. Basit anlatımla yerel mahkeme, kararı tanır ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nce de kararın uygulanmasına karar verir.

Tenfizde ise, tanımanın ardından karara ilişkin olarak devlet, erkini kullanarak bir davranışta bulunur. Yani tanıma ile ortaya çıkan hükmü icra eder.
 

Tanıma Tenfiz Davası Şartları;

*Yabancı Mahkeme tarafından verilmiş bir mahkeme kararının kararının aslı,
*Verilen bu kararın kesinleşme şerhi (yazısı) ve apostil şerhi,
*Yabancı Mahkeme Kararının tamamının yeminli tercüman tarafından Türkçe’ye tercüme edilmiş ve konsolosluk tarafından veya Türkiye’de noterden tasdik edilmiş onaylı vekâletname sureti gereklidir. Daha detaylı bilgi için lütfen büromuzla iletişime geçiniz.